Synthsläggan 2023

Hederspriset Årets synthare 2023 tilldelas Christoffer Gunnarsson för arbete med Kalabalik på Tyrolen.

I över ett decennium har Christoffer Gunnarsson från Växjö i Småland varit ledande i att arrangera festivalen “Kalabalik på Tyrolen” i en folkpark i Blädinge. Festivalen lyckas år efter år att bjuda på det oväntade, med artister från hela världen som står för en förnyelse av synthmusiken. Synthsläggans hederspris går därför år 2023 till Christoffer Gunnarsson, med följande motivering från juryn:

Utan en scen för det mest udda, det minst förväntade och akter som verkligen breddar vår syn på vad som är synth vore vi alla mycket mer trångsyntha. Tack vare en eldsjäl som alltid levererar upplevelser över det förväntade finns en given samlingsplats för det mörka, det hårda, det hjärtskärande svåra och det lättsamt lekfulla.

Synthsläggan 2023 för årets släpp tilldelas Emmon för albumet Recon.

2022 var ett starkt år för den svenska synthen. I mycket hård konkurrens går priset till en väletablerad artist inom genren, Emmon från Stockholm, som med sin skiva “RECON” tog hem Synthsläggan får årets release.

Bland väl vandrade elektroniska stigar hittas här nya sätt att leverera hårda takter, mjuka filtersvep, feta basar och sköra melodier. För en extremt välproducerad synthsmocka: Emmon – Recon.

Synthsläggan 2023 för årets debut tilldelas Nervous Damage.

En mycket viktig anledning till att Synthsläggan delas ut är att främja återväxten inom svensk synth. Priset till årets debut går till Nervous Damage från Göteborg, som lyckades charma juryn med en debutrelease som blandade klassisk dansant hårdsynth med mumlande, viskande intensiva texter.

En debut som lyckas låta både klassisk och ny på samma gång, med synkoperade beats, ett otroligt sväng och ett tilltal som genast vill sätta benen i rörelse. För en personlig och vacker förnyelse av den svenska bodyn: Nervous Damage – Nervous Damage

Årets priser delades ut den 18 mars på Nalen Klubb i Stockholm, i samarbete med Klubb Död.

Liveartister på Synthsläggan 2023

Agent Side Grinder
Red Cell
Strikkland
The Operating Tracks